Skip to content

Handreflexologie ‘Handmassage’

Geschiedenis

Handreflexologie is een methode die binnen de natuurlijke gezondheidszorg al eeuwenlang wordt toegepast. Bij deze behandeling worden drukpunten door middel van massagetechnieken geactiveerd. Diverse culturen over de hele wereld hebben de kracht van handreflexologie ontdekt. Zo’n 5000 jaar geleden werden in India en China al mensen behandeld.

Handreflexologie is dus eigenlijk al eeuwenoud, maar er zijn ook recente ontwikkelingen. Dit hebben we grotendeels te danken aan dr. Fitzgerald (1872-1942). Dr. Fitzgerald ontleende waardevolle kennis uit de Indiaanse geneeskunst. Deze kennis heeft hij tot bloei gebracht door het toe te passen in zijn eigen praktijk. Dr. Fitzgerald ontdekte dat pijnklachten verminderen en organen beter gaan functioneren wanneer bepaalde drukpunten in de hand worden gemasseerd. Hij stelde kort gezegd vast dat diverse zones in ons lichaam met elkaar in verbinding staan en ontwikkelde de ‘zonetheorie’. Dit resulteerde uiteindelijk in wat we nu kennen als handreflexologie.

Wil jij jouw nagelproblemen laten oplossen door een echte nagelspecialist?

Boek direct een afspraak of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Zonetheorie

De zonetheorie vertelt ons dat er bepaalde zones in ons lichaam zijn. Deze zones lopen door ons lichaam heen en zijn met elkaar verbonden. Het zijn reflexen die net als elektriciteitsbedrading van een woonhuis stromen naar de verschillende zones. In totaal zijn er 10 verschillende zones. Wanneer je ons lichaam in tweeën zou splitsen, lopen in beide kanten 5 zones verticaal door ons lichaam vanuit de vingers en de tenen. De samenhang tussen deze zones is als volgt: de rechterhand verbindt het rechter lichaamsdeel en de linkerhand en linker lichaamsdeel. In onze praktijk zijn we bekend met de verschillende zones en begrijpen we de samenhang daartussen.

Werking handreflexologie

Hoe kan handreflexologie je helpen? Middels een handmassage passen we handreflexologie toe en kunnen we veel stress-gerelateerde klachten verminderen. Stress uit zich grotendeels lichamelijk. Daarom spreken we van lichamelijke stressklachten zoals maag- en darmproblemen, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, hartkloppingen, ademhalingsproblemen, slapeloosheid, een depressie, een burn-out of vermoeidheid. De handmassage helpt om dergelijke klachten op natuurlijke wijze tegen te gaan.

Handreflexologie helpt ook tegen diverse andere klachten. Het verbetert bijvoorbeeld de doorbloeding en zenuwgeleiding. Met behulp van een handmassage wordt de druk op de zenuwen, spieren en bloedvaten verminderd. Tijdens de massage worden bepaalde drukpunten geactiveerd, waardoor het spijsverteringsstelsel, de ademhaling en de bloedcirculatie beter gaan functioneren. Verder kan handreflexologie helpen om onze organen en klieren beter in balans te brengen.

Benieuwd naar het verloop van onze behandelingen?
Lees hier meer over onze intakeproces